Trouwen in het buitenland

Trouwen in het buitenland

Wat moet ik regelen en weten als ik wil trouwen of een geregistreerd partnerschap wil sluiten in het buitenland?

Wil je als Nederlander in het buitenland trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten? Dan zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken.

Toestemming van land waar je trouwt of een geregistreerd partnerschap sluit.

Om in het buitenland te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, moet je nagaan of dit mag volgens de rechten van het land (als vreemdeling). Dit doe je bij de buitenlandse instantie waar je trouwt of een partnerschap sluit. Je kan niet op een Nederlandse ambassade in het buitenland trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.

Documenten voor huwelijk of partnerschap in buitenland.

Wil je weten welke documenten je nodig hebt voor een huwelijk of partnerschap? De buitenlandse instantie waar je trouwt of een partnerschap sluit, kan je dit vertellen. Dit kan bijvoorbeeld een afschrift van je geboorteakte zijn en een verklaring over je burgerlijke staat.

Buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte registreren.

Woon je in Nederland? Dan moet je de in het buitenland gesloten huwelijk of geregistreerd partnerschap registreren in de Basisregistratie Personen (BRP)

Woon je als Nederlander in het buitenland? Dan is dit niet mogelijk. Het is dan verstandig om je buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte in te schrijven in het Nederlandse register. Dit doe je bij de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag. Je kan dan altijd een uittreksel of afschrift van de akte opvragen.

Legalisatie buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte.

Wil je de buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte in Nederland laten inschrijven? Dan moet je eerst de buitenlandse akte laten legaliseren. Dit laat je doen door de autoriteiten van het land waar je getrouwd bent. Daarna moet de Nederlandse ambassade of consulaat van dat land de huwelijksakte of partnerschapsakte legaliseren.

Verklaring van huwelijksvoornemen.

In sommige landen vragen de plaatselijke autoriteiten om een verklaring van huwelijksvoornemen. De Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar je wilt trouwen, geeft deze verklaring af.

Ongehuwd verklaring of verklaring van huwelijksbevoegdheid.

In sommige landen moet je bewijzen dat je niet getrouwd bent. Of dat je geen geregistreerd partnerschap hebt met iemand anders. Hiervoor heb je een ongehuwd verklaring nodig.

In sommige landen heb je een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Dat is niet hetzelfde als een ongehuwd verklaring. In een verklaring van huwelijksbevoegdheid staat dat jij en je partner volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen.

De buitenlandse instantie waar je gaat trouwen of een partnerschap gaat sluiten kan je vragen naar een van deze verklaringen. Beide verklaringen kan aanvragen via de burgerlijke stand van jouw laatste woonplaats.

Woon je als Nederlander in het buitenland en wil je in het buitenland trouwen? Dan kan je bij een RNI-gemeente een uittreksel krijgen uit de Basisregistratie Personen (BRP). In dit uittreksel staat informatie over jouw huwelijkse staat op het moment van emigratie.

* Deze tekst is tot stand gekomen met behulp van de Rijksoverheid.