Tegenwoordig wordt het steeds populairder: Trouwen in het buitenland! Want naast dat dit ontzettend romantisch is, is het natuurlijk ook hartstikke uniek. Waar je in Nederland vaak te maken hebt met zeer onvoorspelbare weersvoorspelling, kun je ervoor kiezen om in Portugal de gegarandeerde zon op te zoeken of in Oostenrijk het winterwonderland thema tot leven te laten komen. Het organiseren van een bruiloft in het buitenland verschilt niet heel erg van het organiseren van een bruiloft in Nederland en je kunt hierbij de ultieme checklist en tijdlijn voor het plannen van een bruiloft volgen. Wel zijn er een aantal extra zaken waar je rekening mee moet houden.
Wat moet ik regelen en weten als ik wil trouwen of een geregistreerd partnerschap wil sluiten in het buitenland?
Als je wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten in het buitenland, zul je toestemming moeten krijgen van het land waarin je wilt trouwen en moet je verschillende documenten aanleveren. Wij hebben alle informatie voor je op een rijtje gezet.
Toestemming van land waar je trouwt of een geregistreerd partnerschap sluit.
Voordat je begint met het organiseren van jullie bruiloft in het buitenland, moet je nagaan of je volgens de rechten van dat land mag trouwen in het land. Dit kun je checken bij de instantie waar jullie willen trouwen. Je kan niet op een Nederlandse ambassade in het buitenland trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten.
Documenten voor huwelijk of partnerschap in buitenland
Naast een geboorteakte en verklaring over je burgerlijke staat, zul je waarschijnlijk meer documenten moeten aanleveren. Welke documenten dit zijn, verschilt per land en instantie. Vraag dit dus na bij de instantie waar jullie willen trouwen.
Buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte registreren
Sta je in Nederland ingeschreven? Dan moet je het in het buitenland gesloten huwelijk of geregistreerd partnerschap registreren in de Basisregistratie Personen (BRP)
Sta je niet in Nederland ingeschreven? Dan is dit niet mogelijk. Het is dan verstandig om je buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte in te schrijven in het Nederlandse register. Dit doe je bij de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag. Het is dan altijd mogelijk een uittreksel of afschrift van de akte opvragen.
Legalisatie buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte
Om de buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte in Nederland in te laten schrijven, moet je de buitenlandse akte eerst laten legaliseren. Dit laat je doen door de autoriteiten van het land waar je getrouwd bent. Daarna moet de Nederlandse ambassade of consulaat van dat land de huwelijksakte of partnerschapsakte legaliseren.
Verklaring van huwelijksvoornemen
In sommige landen vragen de plaatselijke autoriteiten om een verklaring van huwelijksvoornemen. De Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar je wilt trouwen, kan je deze verklaring geven.
Ongehuwd verklaring of verklaring van huwelijksbevoegdheid
In sommige landen moet je bewijzen dat je niet getrouwd bent. Of dat je geen geregistreerd partnerschap hebt met iemand anders. Hiervoor heb je een ongehuwd verklaring nodig.
In sommige landen heb je een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Dat is niet hetzelfde als een ongehuwd verklaring. In een verklaring van huwelijksbevoegdheid staat dat jij en je partner volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen.
De buitenlandse instantie waar je gaat trouwen of een partnerschap gaat sluiten, kan je vragen naar één van deze verklaringen. Beide verklaringen kan je aanvragen via de burgerlijke stand van jouw laatste Nederlandse woonplaats.
Woon je als Nederlander in het buitenland en wil je in het buitenland trouwen? Dan kan je bij een RNI-gemeente een uittreksel krijgen uit de Basisregistratie Personen (BRP). In dit uittreksel staat informatie over jouw huwelijkse staat op het moment van emigratie.
Hoe kan ik in het buitenland trouwen, zonder alle extra documenten aan te leveren?
Lijkt het je partner en jou geweldig om in het buitenland te trouwen, maar hebben jullie geen zin om al bovenstaande documenten te regelen? Dan kun je er ook voor kiezen om in Nederland bij de gemeente in ondertrouw te gaan en het officiële huwelijk te laten sluiten. In het buitenland houd je de ceremonie, zonder dat deze van officieel karakter is. Een bijkomend voordeel hiervan is dat iedereen jullie ceremonie mag leiden. Aangezien de ambtenaar van de burgerlijke stand jullie huwelijk in Nederland officieel heeft verklaard, zijn jullie dus volgens de Nederlandse wet al getrouwd. Officieel trouwen jullie in Nederland, maar onofficieel zijn jullie in het land van jullie dromen getrouwd!
* Deze tekst is tot stand gekomen met behulp van de Rijksoverheid.