6 manieren om je trouwboeket te bewaren

― In dit artikel ―

Met veel zorgvuldigheid en liefde heb je het samengesteld: Je bruidsboeket. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je na de bruiloft geen afscheid wilt nemen van deze liefdevolle creatie die je gedurende jullie bijzondere dag bij je hebt gedragen. Veel echtparen vragen zich af hoe zij hun trouwboeket het beste kunnen bewaren. 

Een deel van wat bloemen zo bijzonder maakt is hun vluchtige schoonheid. Na maanden van metamorfose, van zaadje tot stengel, hebben ze eindelijk hun hoogtepunt bereikt in je trouwboeket. Maar ondanks deze vluchtige schoonheid, zijn er talloze manieren om (een deel van) je trouwboeket goed te kunnen bewaren. Zodoende zijn de bloemen een blijvende, tastbare herinnering aan jullie speciale dag.  

Maar wat zijn de zes beste manieren om een trouwboeket goed te kunnen bewaren? Wij vertellen het je!

Maar eerst wat tips vooraf:

  • Bepaal of je het hele boeket wilt bewaren. Zo niet, verwijder de bloemen/grassen die je niet wilt bewaren; 
  • Als je bloemen gaat bewaren, wil je met het proces beginnen als de bloemblaadjes nog levendig, kleurrijk en ongevlekt zijn. Als je te lang wacht, krijgen ze meer tijd om af te sterven, te verwelken en te verkleuren;
  • Gedroogde bloemen zijn broos en breekbaar, behandel ze daarom met extra zorg

Bloemenpers

Om de bloemen uit je trouwboeket te persen, kies je zoveel bloemen als je wilt en spreid je ze uit op schoon vloeipapier (keukenpapier of bakpapier kan ook), zodat ze na het persen gemakkelijk op te tillen zijn. Schik de bloemen op een manier waar je tevreden over bent. Als de bloemen eenmaal gedroogd en geperst zijn, kun je ze namelijk niet meer anders schikken.

Leg het vloeipapier met de bloemen in een zwaar boek, dek de bloemen af met nog een laag vloeipapier om ze niet te beschadigen en sluit het boek. Verzwaar het boek met iets zwaars, zoals een vaas of nog meer boeken. Laat het zeven tot tien dagen drogen. Als de bloemen plat en droog zijn, kun je ze schikken en inlijsten zoals je wilt.

Hang de bloemen ondersteboven

Een andere eenvoudige manier om je trouwboeket te bewaren, is door de bloemen al hangend te laten drogen. In plaats van het volledige boeket als één te laten drogen, is het verstandiger de bloemen één voor één op te hangen. Op deze manier behouden de bloemen de best mogelijke vorm. 

Hang de bloemen ondersteboven in een droge, warme en donkere ruimte, zoals de zolder of een gangkast. Laat de bloemen minstens een week aan de lucht drogen, of langer als het koel is. Zodra de bloemen goed gedroogd zijn, kun je ze weer tot een prachtig boeket schikken!

Dompel de bloemen onder in silicagel

Silicagel is geen echte gel maar een zuivere en droge vorm van zand. De korreltjes absorberen vocht en kunnen bloemen in één tot zeven dagen drogen. Bij het gebruik van Silicagel blijven de bloemen het meest in originele staat en blijven ze dus het meest lijken op het boeket van jullie trouwdag. In vergelijking met de andere methoden, behouden de bloemen bij de Silicagel-methode namelijk het meest hun kleur en vorm. Silicagel is online verkrijgbaar. 

Vorm een bodem van silicagel in een luchtdichte bak en leg je bloemen in het zand. Giet dan voorzichtig de rest van de silicagel rond de bloemblaadjes, en zorg ervoor dat de vorm van de bloem niet in het gedrang komt. Blijf vullen tot het bakje tot de bovenkant vol is, en sluit dan het bakje af met een deksel. Zorg ervoor dat het bakje luchtdicht is, anders kunnen de bloemen bezwijken aan schimmels.

De droogtijd van iedere bloem verschilt en je kunt na twee of drie dagen controleren of de bloemen voldoende gedroogd zijn. Voelen de bloemen papierachtig aan? Dan kun je ze uit de bak halen. Doe dit voorzichtig en gebruik hierbij een lepel. Verwijder met een penseel de resterende gelkorrels. Spuit de bloemen in met een beetje haarlak om te voorkomen dat ze kapot gaan.

Maak een presse-papier van epoxyhars

Een andere manier om je trouwboeket te bewaren, is door het boeket middels epoxyhars in een presse-papier te vereeuwigen. De epoxyhars is online verkrijgen. Om een presse-papier van epoxyhars te maken, koop je online een mal in de vorm die je wilt (bijvoorbeeld een bol of een kubus). Let op; Als je bloemen in epoxy gaat gieten is het erg belangrijk dat de bloemen goed droog zijn, epoxy en vocht gaan namelijk niet goed samen. Om de bloemen te drogen, kun je één van bovenstaande methoden gebruiken. 

Vul de mal tot de helft met de epoxyhars en schik de bloemen in de vloeistof. Vul de mal volledig met de epoxyhars en laat het minimaal 24 uur drogen. Nadat de epoxy helemaal is uitgehard, kun je het resultaat voorzichtig uit de mal halen en heb je een prachtige herinnering aan je trouwboeket!

Doop de bloemen in paraffinewas

In was gedompelde bloemen zijn geen permanente vorm van conservering, maar het verlengt de levensduur van je bloemen en het zorgt ervoor dat de oorspronkelijke gaafheid en kleur van de bloemen intact blijven. Je zult verse bloemen niet kunnen onderscheiden van in was gedompelde bloemen.

Om je boeket met was te conserveren heb je paraffinewas en een steelpannetje nodig. Smelt de was in kokend water tot een gladde vloeistof. Zet dan het fornuis laag en laat het wasmengsel iets afkoelen.

Zodra de was iets is afgekoeld (let op; het moet nog wel warm zijn!) dompel je je mooiste bloemen één voor één voorzichtig in het wasmengsel. Haal ze er ook meteen weer uit en hang ze ondersteboven op zodat de bloemen kunnen drogen. Als ze droog zijn, heb je prachtig bloemen waar je de komende tijd nog van kunt genieten.

Schilder ze (of huur er een kunstenaar voor in)

Hoewel het laten beschilderen van je trouwboeket niet het bewaren van het eigenlijke boeket is, is het toch een mooie manier om je boeket te bewaren. Omdat je bloemen er na de trouwdag nooit meer helemaal hetzelfde uit zullen zien, zelfs niet met de bovenstaande methoden, is het leuk om een blijvende herinnering te hebben aan de bloemen in hun volle glorie. 

Geef je favoriete kunstenaar de opdracht een interpretatie van je trouwboeket te schilderen om op die manier voor altijd in je huis voort te leven. Het kan zo letterlijk of zo abstract zijn als je zelf wilt, en dat is waarschijnlijk het allermooiste. Van acryl tot waterverf tot minimale lijntekeningen, je vindt zeker een stijl die bij je past.

Meer verhalen