De gastenlijst inperken is een van de meest stressvolle onderdelen van het plannen van een huwelijk. Het is ingewikkelder dan het maken van een ´gewone´ gastenlijst, voor bijvoorbeeld een verjaardags- of slagingsfeestje. Er zijn namelijk mensen die je moet uitnodigen, mensen die je liever overslaat, en mensen die de gastenlijst net niet halen, vanwege de capaciteit van je trouwzaal.
Maar onthoud: Het allerbelangrijkste is dat jullie als bruidspaar volledig achter jullie gastenlijst staan. Dit zijn namelijk de mensen jullie speciale dag nog een beetje specialer zullen maken. Voel je niet verplicht om mensen aan de gastenlijst toe te voegen, ook al vindt iedereen om je heen ´dat deze persoon er echt bij moèt zijn.´ Jullie dag, jullie feestje, jullie gastenlijst!
In de ultieme checklist en tijdlijn voor het plannen van een bruiloft is te lezen dat één van de eerste to do´s het opstellen van de gastenlijst is. Om je te helpen beslissen wie je op je huwelijk uitnodigt, delen we de (on)geschreven regels bij het opstellen van de gastenlijst en een aantal vragen die je jezelf kunt stellen.
De (on)geschreven regels bij het opstellen van de gastenlijst
Weet je niet waar te beginnen bij het maken van je gastenlijst voor je huwelijk? Hier volgen een aantal handige stappen;
Maak samen met je partner een voorlopige gastenlijst
Voordat je de families erbij betrekt, stel je samen met je partner een voorlopige gastenlijst op. Bedenk eerst welke naaste familie jullie willen uitnodigen. Vervolgens voeg je familieleden toe die jullie er ook echt bij willen hebben. Ga daarna verder met je naaste vrienden – degenen zonder wie je je jullie huwelijksdag gewoon niet voor kunt stellen. Dit zal waarschijnlijk niet je hele gastenlijst zijn, maar het is een goed beginpunt.
Bepaal waar de familie-uitnodiging stopt – en houd je eraan.
Uitnodigingen binnen een grote familie zijn lastig. Want tot hoever nodig je familie uit? De ooms en tantes? Of ook de neven en nichten? En wat doe je met de achterneefjes en -nichtjes? De vuistregel is dat als één oom en/of tante een uitnodiging krijgt, al je ooms en tantes een uitnodiging krijgen. Hetzelfde geldt voor neven en nichten. Voor kleine families is dit niet zo’n probleem, maar bij een grote familie kan dit het grootste deel van je gastenlijst in beslag nemen. Vuistregel of niet; Uiteraard zijn jullie baas over jullie gastenlijst. Wil je die ene oom er wel bij hebben en die andere oom niet, is dit helemaal aan jullie.
Beslis of jullie de kinderen van de genodigden ook uitnodigen
Het is helemaal aan het bruidspaar of er wel of geen kinderen op het huwelijk worden uitgenodigd. Beslis of je er kleintjes bij wilt hebben of liever een viering alleen voor volwassenen hebt, en communiceer dit tijdig met de gasten. Zodoende kunnen de gasten tijdig schakelen en een eventuele oppas regelen.
Nodig echtparen uit van wie je onlangs een bruiloft bijwoonde
Dit is een lastige. Als een (vroegere) vriendin je vijf jaar geleden op haar huwelijk uitnodigde, ben je niet verplicht haar op het jouwe uit te nodigen. Maar als je in de afgelopen 18 maanden een huwelijk bijwoonde (en vooral als jij of je partner deel uitmaakten van het bruiloftsfeest), is de regel dat dit paar ook op jullie gastenlijst staan.
Volg het moderne Plus-One Protocol
Je bent niet verplicht al je gasten een plus-one aan te bieden voor jullie huwelijk, maar als ze een serieuze relatie hebben (verkering, samenwonen, verloofd), is er de ongeschreven regel dat je ook de partner uitgenodigd voor jullie huwelijk.
Vragen die je jezelf kunt stellen
Terwijl je probeert de gastenlijst definitief te maken, zijn hier een paar vragen voor jou en je partner om te checken of jullie de twijfelgevallen wel of niet moeten toevoegen aan de gastenlijst:
- Heb ik deze persoon al ontmoet?
- Wanneer was de laatste keer dat ik deze persoon zag?
- Ben ik me bewust van het dagelijkse leven van deze persoon?
- Heb ik de bruiloft van deze persoon bijgewoond?
- Hoe hecht ben je met je collega’s?
- Breng ik vakanties en verjaardagen met deze persoon door?
- Nodigen we de rest van hun familie uit?
- Voel ik me op mijn gemak om bij deze persoon in de buurt te zijn?
- Heeft deze persoon een positieve invloed in mijn leven?
- Als we verhuizen, zouden we dan contact met elkaar houden?
- Zou je de datum van je huwelijk veranderen als deze persoon niet kon komen?
De antwoorden op de vragen helpen jullie bij het opstellen de definitieve gastenlijst. Wees eerlijk naar jezelf en naar elkaar, en durf op basis van de antwoorden op bovenstaande vragen namen te schrappen. Zodoende komen jullie tot de perfecte gastenlijst voor jullie bijzondere dag!