Alles wat je moet weten over de ondertrouw

ondertrouw
― In dit artikel ―

Hoera, jullie gaan trouwen! De voorbereidingen kunnen beginnen. Een minder romantische ´to do´ die moet gebeuren is het in ondertrouw gaan met elkaar. Maar wat houdt dat nou eigenlijk in, het in ondertrouw gaan? En wat moet je allemaal regelen voordat je in ondertrouw kunt gaan? In dit artikel leggen wij het je allemaal uit! 

Wat is ondertrouw?

Ondertrouw is het officieel aangeven van jullie voorgenomen huwelijk bij de gemeente. De officiële benaming is huwelijksaangifte. Tijdens het indienen van de aanvraag geven jullie door welke naam er na de huwelijksvoltrekking wordt aangenomen, onder welke huwelijkse voorwaarden jullie trouwen, op welke datum en locatie het huwelijk plaatsvindt, wie de getuigen zijn en of jullie een BABS toegewezen willen krijgen door de gemeente of zelfstandig een trouwambtenaar kiezen die het huwelijk zal voltrekken. 

Trouwen jullie in het buitenland? Houd er dan rekening mee dat jullie aan andere voorwaarden moeten voldoen. Is enkel de ceremonie in het buitenland en maar trouw jullie voor de Nederlandse wet? Dan moeten jullie alsnog in Nederland in ondertrouw. 

Is ondertrouw verplicht?

Ja, in Nederland is het verplicht om in ondertrouw te gaan. Er gelden namelijk een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan om in Nederland te mogen trouwen. Na het indienen van de aanvraag van jullie voorgenomen huwelijk, zal de gemeente controleren of jullie voldoen aan deze voorwaarden en of jullie met elkaar mogen trouwen. 

De voorwaarden waaraan moet worden voldaan om te mogen trouwen in Nederland, zijn:

  • Beide partners moeten 18 jaar of ouder zijn;
  • Geen van beide partners mag al getrouwd zijn met iemand anders of een geregistreerd partnerschap hebben;
  • Sta jij of je partner onder curatele, dan heb je toestemming nodig van de curator of de kantonrechter;
  • Bij bepaalde familiebanden kunnen partners niet met elkaar trouwen, dit geldt voor ouders-kinderen, grootouders-kleinkinderen en broers-zussen.

Voldoen jullie niet aan bovenstaande voorwaarden? Dan kan de minister van Justitie en Veiligheid alsnog toestemming geven, bijvoorbeeld wanneer er geen sprake is van een biologische familieband door adoptie. In dat geval wordt er gesproken van huwelijksdispensatie. Een verzoek tot huwelijksdispensatie moet schriftelijk worden ingediend bij Justis.

Hoe vraag je ondertrouw aan?

Je vraagt de ondertrouw digitaal of via het loket aan bij de gemeente waar je gaat trouwen, dit wordt ook wel ´melding voorgenomen huwelijk´genoemd. Stel het indienen van de aanvraag niet te lang uit, de aanvraag moet namelijk minimaal 2 weken (en in sommige gemeenten zelfs 6 weken) voordat het huwelijk plaatsvindt bij de gemeente ingediend worden. Ook is het van belang de aanvraag niet te vroeg in te dienen, de huwelijksaangifte blijft namelijk maar 1 jaar geldig!

Steeds vaker kiezen mensen ervoor de aanvraag digitaal in te dienen, simpelweg omdat dit praktischer is. Zolang je beschikt over goed internet, kan de aanvraag op ieder moment van de dag ingediend worden. Let wel op: Om de aanvraag van de ondertrouw digitaal in te kunnen dienen, moeten beide partners staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) en beschikken over een geldige DigiD.

Spreekt een digitale aanvraag je niet aan of voldoe je niet aan bovengenoemde voorwaarden om de aanvraag digitaal in te dienen, omdat je bijvoorbeeld trouwt met een buitenlandse partner, dan is het nog steeds mogelijk om de ondertrouw aan te vragen via het loket van de gemeente. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de gemeente. 

Wat heb ik nodig om in ondertrouw te gaan?

Om in ondertrouw te gaan, is ieder geval een geldig identiteitsbewijs van beide partners en van alle getuigen nodig. Verder verschilt het per persoon en per gemeente welke documenten ingediend moeten worden. Check daarom altijd de website van de gemeente waarbij jullie in ondertrouw gaan op welke documenten je moet aanleveren. De meeste gemeenten vragen in ieder geval om de volgende documenten:

  • Legitimatiebewijzen partners en getuigen;
  • Verklaring van naamgebruik;
  • Getuigenformulier;
  • Vragenlijst;
  • Als je voor een BABS gaat, moet je daar vaak een apart formulier invullen;
  • Als je wilt trouwen op een niet-officiële trouwlocatie, moet je hier apart documenten voor invullen;
  • In sommige gevallen: geboortebewijs;
  • In sommige gevallen: verklaring ongetrouwd zijn buitenlandse gemeente;
  • In sommige gevallen: bewijs van echtscheiding;
  • In sommige gevallen: overlijdensakte vorige partner.

Wat kost het om in ondertrouw te gaan?

Tegenwoordig is het helemaal gratis om in ondertrouw te gaan. Echter zit er wel een klein addertje onder het gras: Bij de meeste gemeenten moeten namelijk al wel gelijk de kosten voor de burgerlijk stand worden afgetikt. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor het trouwboekje, de locatie en de huwelijksvoltrekking. De kosten hiervan verschillen per gemeente. Check voor de actuele kosten de website van de gemeente. 

Verschil ondertrouw en trouwen

Het verschil tussen trouwen en ondertrouw is dat waar de partners na het trouwen volgens de wet aan elkaar verbonden zijn, dit bij de ondertrouw niet het geval is. Bij de ondertrouw meld je enkel en alleen het voorgenomen huwelijk bij de gemeente, zodat de gemeente kan controleren of jullie aan de Nederlandse voorwaarden voldoen om te mogen trouwen met elkaar. Na de ondertrouw zijn jullie volgens de wet nog niet officieel aan elkaar verbonden. 

Verschil ondertrouw en verloven

Het grote verschil tussen de ondertrouw en verloving is dat waar de ondertrouw een wettelijke verplichting is en wordt ingediend bij de gemeente, de verloving een persoonlijke keuze en aangelegenheid is. 

FAQ

De periode tussen de ondertrouw en het daadwerkelijk trouwen wordt ook wel de bruidsdagen genoemd. In deze periode wordt de bruiloft georganiseerd. Doorgaans duurt deze periode enkele weken.

De aanvraag voor de ondertrouw moet minimaal 2 weken (en in sommige gemeenten zelfs 6 weken) voordat het huwelijk plaatsvindt bij de gemeente ingediend worden. Zodoende heeft de gemeente voldoende tijd om te checken of jullie voldoen aan alle voorwaarden om in het huwelijksbootje te stappen. Dien de aanvraag niet te vroeg in, de huwelijksaangifte blijft namelijk maar 1 jaar geldig!

Ja, bij de meeste werkgevers heb je recht op 1 dag (onbetaald) bijzonder verlof als je in ondertrouw gaat. De duur en aanvraagprocedure verschilt per werkgever en CAO. Check dus altijd je CAO en bespreek tijdig je wensen met je werkgever.

Ja, de ondertrouw is zeker reden voor een (klein) feestje! Dit is namelijk hèt formele onderdeel dat je moet regelen, zodat er ook daadwerkelijk getrouwd kan worden. Nu de bevestiging binnen is, mag dit gevierd worden! 

Al is het zeker niet vanzelfsprekend om een cadeau te geven aan een stel wat in ondertrouw is gegaan, het is natuurlijk altijd leuk iemand te verrassen met een kleinigheidje!

Nee, de getuigen hoeven niet aanwezig te zijn bij het in ondertrouw gaan. Wel moet worden doorgegeven wie de getuigen zijn tijdens de huwelijksvoltrekking en moet van alle getuigen een geldige kopie van hun identiteitskaart meegestuurd worden.

Meer verhalen