Kinderen op je bruiloft: Tips en ideeën

Bruidskinderen
― In dit artikel ―

Kinderen op je bruiloft; de één moet er niet aan denken terwijl de ander zich een bruiloft zonder kinderen niet kan voorstellen.Tijdens het plannen van de bruiloft en opstellen van de gastenlijst is dit één van de vele keuzes die gemaakt moet worden: nodig je wel of geen kinderen uit op de bruiloft? 

Kinderen op mijn bruiloft? Liever niet!

Kies je ervoor geen kinderen uit te nodigen op je bruiloft, laat dit dan tijdig weten aan alle genodigden met kinderen. Zodoende hebben zij voldoende tijd om een oppas te regelen en loop je geen risico dat gasten niet kunnen komen omdat ze een oppas-probleem hebben.

Kinderen op mijn bruiloft? Ja leuk!

Hoewel het uitnodigen van kinderen op je bruiloft wel wat extra regelwerk betekent, kan het absoluut een verrijking zijn om deze kleine (b)engels erbij te hebben! Kinderen brengen namelijk ook veel plezier en humor op deze bijzondere dag. Denk wel goed na of je de kinderen voor de volledige dag, alleen de ceremonie of alleen het feest uitgenodigd. Wederom om een oppasprobleem onder de genodigden te voorkomen. Ook zal er rekening gehouden moeten worden met een aantal aandachtspunten.

Locatie

Kies je ervoor om kinderen op je bruiloft uit te nodigen, is het ook belangrijk dat hier rekening mee wordt gehouden tijdens het uitkiezen van de perfecte locatie van je bruiloft. Kinderen hebben nou eenmaal vaak veel energie. Kies een locatie uit waarbij ze voldoende de ruimte hebben om lekker te spelen of rond te rennen. Verder is het fijn als er een ´rustige ruimte´ is waar de (jongere) kinderen een (middag)slaapje kunnen doen of even kunnen ontprikkelen. Wees je ook bewust van de (gevolgen van) mogelijke gevaren op een locatie, zoals een vijver of dure versiering. Het liefst wil je dat de kinderen vrij rond kunnen lopen, zonder dat ze constant in de gaten moeten worden gehouden. 

Vermaak

Waar volwassenen zich al snel zelf vermaken op een bruiloft, geldt dit voor kinderen vaak niet. Om er ook voor de kinderen een leuke dag van te maken, is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met een aantal punten en dat het een ander wordt georganiseerd.

5 tips om de kinderen te vermaken tijdens de trouwceremonie

Tip 1: Geef de kinderen een taakje. Laat ze de sleep van de bruid tillen, bloemen strooien of de ringen brengen.

Tip 2: Betrek de kinderen bij de ceremonie, door ze bijvoorbeeld als ´kleine getuigen´ ook een akte te laten ondertekenen. 

Tip 3: Laat de kinderen vooral (tot op zeker hoogte) lekker hun gang gaan; willen ze rondrennen? Laat ze rennen! Willen ze klappen? Laat ze klappen. Willen ze slapen? Laat ze slapen. Door ze geforceerd op hun stoel te laten zitten, zal het er niet veel gezelliger van worden.

Tip 4: Zorg ervoor dat er iemand ´stand-by´ staat. Om te voorkomen dat een kind de ceremonie gaat verstoren, kan het verstandig zijn iemand achter de hand te hebben die het kind/de kinderen mee kan nemen naar een andere ruimte. Kinderen blijven kinderen en wanneer ze zich niet langer vermaken tijdens de ceremonie, doe je er mogelijk verstandig aan ze zich elders te laten vermaken. Zorg ervoor dat het een persoon is die de kinderen vertrouwen en met wie ze zonder problemen mee zullen gaan.

Tip 5: Huur een nanny (of meerdere nanny´s bij een grote groep kinderen)! Vind je na het doorlezen van bovenstaande tips het onvoorspelbare gedrag van kinderen tijdens je ceremonie nog steeds spannend, overweeg dan eens om een nanny te regelen. Steeds meer oppas-bedrijven bieden deze service aan. Het kost misschien wat extra, maar kan wel zorgen voor een stressvrije dag voor het bruidspaar, de ouders èn de kinderen. De nanny kan activiteiten doen met de kinderen tijdens de ceremonie, maar kan ook standby staan  voor kinderen (of ouders) die gedurende de ceremonie besluiten dat ze toch liever iets buiten deze officiële gebeurtenis doen. 

8 tips om de kinderen te vermaken tijdens het (avond)trouwfeest

Tip 1: Regel een nanny! Ook bij het (avond)trouwfeest kan een nanny je reddende engel zijn!

Tip 2: Creëer een speelkamer/tafel; Zorg voor wat knutselspullen, spelletjes en voor de oudere kinderen eventueel een playstation of Nintendo. Op deze manier kunnen de kinderen ervoor kiezen zich terug te trekken van het feestje, zonder dat ze zich hoeven te vervelen. 

Tip 3: Geef de kinderen een taakje; Kinderen die zich vervelen, zijn vaak niet op hun gezelligst. Om te voorkomen dat de kinderen zich gaan vervelen, kun je ze op voorhand al een taakje geven (als de kids dit leuk vinden uiteraard). Hierbij kun je denken aan het ophalen van de lege glazen (als je een leeg glas ziet, mag je het naar de bar brengen), het uitdelen van cadeautjes (wie vindt het niet leuk om cadeautjes uit te delen?!) of het laten dansen op de dansvloer (zodat de volwassen gasten uiteindelijk zullen volgen). Als dank voor hun hulp, kun je ze aan het eind van het feestje een kleinigheidje geven.  

Tip 4: Organiseer een minidisco; Voor de volwassen een disco met volwassen muziek, voor de kleintjes een minidisco met kindermuziek. Dat wordt gegarandeerd één groot feest!

Tip 5: Huur een springkussen; Een springkussen doet het altijd goed bij de kleinere kinderen. Belangrijk hierbij is wel dat er altijd toezicht wordt gehouden door een volwassene. Heb je ervoor gekozen een nanny in te huren? Dan kan deze persoon toezicht houden. 

Tip 6: Regel een Photo Booth; De photobooth is leuk voor jong en oud! Gekke bekken trekken, grappige maskers opzetten; dit zorgt gegarandeerd voor veel plezier! 

Tip 7: Houd rekening met de catering; Waar je volwassen gasten waarschijnlijk blij zult maken met een meergangendiner, willen kinderen rond etenstijd gewoon een fatsoenlijk bord met eten voorgeschoteld krijgen. Geen ingewikkelde maaltijden, maar iets bekends. Met de 3 P´s (pizza, patat of pannenkoek) zul je niet snel de mist ingaan.

Tip 8: Zorg voor een rustruimte; Niets is zo vervelend als vermoeide en overprikkelde kinderen. Het beste is natuurlijk om dit soort situaties te voorkomen, maar soms doet zich de situatie plotseling voor. Door ten alle tijden een rustruimte beschikbaar te hebben, bied je (de ouders van) de  kinderen de mogelijkheid hier gebruik van te maken. De kinderen kunnen zich er even terug trekken of hun slaapje doen. Leg in de ruimte eventueel wat (niet te veel!) ´rustig´ speelgoed neer (bijvoorbeeld kleurplaten), zodat de kinderen zich ook kunnen vermaken terwijl ze tot rust komen. 

Meer verhalen