Ondertrouw

Nu jullie verloofd zijn en alles aan het regelen zijn voor jullie droombruiloft komt er nog het stukje ondertrouw. In ondertrouw gaan is niets meer en niets minder dan officieel aan de gemeente doorgeven dat jullie gaan trouwen. Jullie doen aangifte bij de ambtenaar van de burgelijkestand en kiezen de naam die je partner gaat dragen, de trouwdatum en ed tijd. Het is een keine moeite maar iets dat zeker niet vergeten mag worden.

Het nieuwe ondertrouw:

Sinds 2015 is het in de meeste gemeenten niet meer nodig om een afspraak te maken om in ondertrouw te gaan, je kan met een gezamelijke melding via internet laten weten waar jullie willen trouwen. Bij deze huwelijkseaangifte controleert de gemeente of je wel met elkaar mag trouwen. Je krijgt dan een electronische bevestiging van de huwelijksakte. Deze huwelijksaangifte blijft een jaar geldig.

Waarom moet je in ondertrouw gaan?:

Het lijkt misschien een beetje onzin, maar in ondertrouw gaan heeft zeker wel een functie. Het is namelijk zo dat in deze periode word bekeken of jullie aan de wettelijke eissen voldoen om in het huwelijk te treden. Denk hierbij aan de leeftijd, of er geen familieband is en of jullie al ooit getrouwd zijn geweest maar mogelijk nog niet gescheiden. Daarnaast kunnen mensen die bezwaar hebben zich nog in deze periode melden. (maar dit is eigenlijk iets wat nooit meer gebeurd.)

Wat moet je weten voor je in ondertrouw gaat?:

Op het momentdat jullie het voorgenomen huwelijk hebben laten vast leggen, kunnen een paar dingen niet meer zo makkelijk veranderd worden. Het is daarom erg belangrijk dat jullie van te voren goed nadenken wat jullie willen.

Denk aan bijvoorbeeld de volgende beslissingen:

* Welke naam ga je aannemen? Bij de aangifte van het huwelijk moet je al aangeven hoe je wilt gaan heten. Je kunt er voor kiezen de naam van je aanstaande aan te nemen of andersom, of beide achternamen aan te nemen. Als je voor deze optie gaat kan je bovendien nog kiezen of je eerst je ''eigen'' achternaam wilt of eerst die van je partner! * Trouwen in gemeenschap van goederen of toch op huwelijkse voorwaarden? Het is verstandig om je hier goed over te laten adviseren en hierover na te denken.
* De trouwdatum en de trouwlocatie die je nu noemt, staat vanaf nu ook echt vast.
Wat moet je meenemen als je in ondertrouw gaat?:
De regels schelen per persoon en per gemeente, dus controleer dit altijd even bij de gemeente waar jullie in ondertrouw willen gaan.
Vaak hebben gemeente een handig lijstje met welke documenten er nodig zijn.

De meest voorkomende benodigdheden zijn:

Legitimatiebewijzen
Verklaring van naamgebruik
Getuigenformulier (inclusief een kopie van de legitimatiebewijzen van jullie getuigen)
In sommige gevallen: geboortebewijs
In sommige gevallen: bewijs van echtscheiding
In sommige gevallen: overlijdensakte vorige partner

Voor de rest... kunnen jullie na dit gedaan te hebben volop genieten van alle mooie en leuke momenten die jullie tegemoed gaan tot jullie grote dag daar is...
Have Fun.... en GENIET!