Getuigen

Getuigen voor het huwelijk zijn onmisbaar, zij zorgen er namelijk voor dat jullie huwelijk rechtsgeldig is. Dus zonder getuigen is er geen bruiloft. Maar wat zijn de taken van een getuige, wanneer komen de getuigen in actie en hoe kies je ze nou voor het huwelijk uit? Geen Paniek, wij hebben zoveel mogelijk informatie voor je verzameld.

Wat is de taak van de getuigen op de bruilof?:

De getuigen voor het huwelijk zorgen er voor dat jullie huwelijk zoals we al vertelde rechtsgeldig is. Oke, maar hoe werkt dat nou? Eigenlijk is het heel simpel. De getuigen zetten hun handtekening onder jullie trouwakte. Met hun handtekening bevestigen zij dat beide partners hebben ingestemd met het huwelijk. Dat is ook de reden dat jij en je partner allebei je eigen getuigen moeten kiezen. Jullie kunnen natuurlijk wel samen bepalen wie het uiteindelijk gaat worden. De getuigen hebben naast het ondertekenen van jullie trouwakte nog een andere belangrijke taak, deze duurt alleen jullie huwelijk lang. Als jullie op de een of andere manier jullie trouwakte kwijtraken kunnen de getuigen altijd jullie huwelijk bevestigen. Daarnaast kunnen de getuigen voor het huwelijk ook helpen met het verloop van je bruiloft, stel ze bijvoorbeeld aan als rechterhand van de ceremoniemeester. Je getuigen staan dicht bij jou en je partner en zijn dus de perfecte personen om alles te overzien tijdens de grote dag. Sommige getuigen willen ook graag een speech houden geef ze daar dan ook alle tijd voor. Vaak zorgt dit voor een enorm leuke stemming onder de gasten op je bruiloft. Geloof ons dit moment wil je vaak niet missen.

Het aantal getuigen voor het huwelijk:

Voordat je de getuigen gaat kiezen moet je natuurlijk al weten hoeveel getuigen er nodig zijn voor het huwelijk. In de Nederlandse wet staat dat er minimaal 2 getuigen en maximaal 4 getuigen voor het huwelijk nodig zijn. Hoe je het aantal getuigen over jou en je aanstaande verdeeld maakt niet uit. Heb jij er bijvoorbeeld 3 en je partner 1 dan is dat geen probleem. Maar wil je er beide 1 is dat ook prima. Deze keus ligt volledig bij jullie. Het aantal getuigen is dus wettelijk bepaald en kan dan ook per land verschillend zijn. Trouwen in het buitenland brengt vaak toch al andere regels met zich mee. Let hier op als hier jullie keuze ligt.

Let wel op.. de getuigen moet je al opgeven als jullie in ondertrouw gaan! Wacht dus niet te lang met het benoemen en dus het vragen van jullie getuigen!!

Kies de getuigen van je jullie bruiloft:

Wie jullie gaan kiezen als getuigen is helemaal aan jullie. Of het nu een van jullie familieleden is, iemand uit de vriendengroep, of een bekende iedereen is geschrikt voor deze belangrijke rol tijdens jullie bruiloft. De enige vereiste aan je getuigen is dat hij of zij meerderjarig is en dat je een kopie van zijn of haar idbewijs/paspoort moet geven als je in ondertrouw gaat.

Getuigen als steun:

De getuigen hoeven niet alleen een belangrijke taak te hebben op de bruiloft, vaak worden ze ook gebruikt als steun tijdens het huwelijk. In goede en slechte tijden en ja soms moeten de getuigen dan even een handje helpen. Kies daarom echgt voor een getuigen die je recht in de ogen kan kijken en tegen wie je alles durft te zeggen.

Symbolische getuigen:

Helaas kunnen minderjarigen geen officiele getuigen zijn, maar je kan ze wel gebruiken als symbolische getuigen. Wil jij bijvoorbeeld je broertje of je zusje of een van je kinderen een extra belangrijke rol geven? Maak dan een speciale kinderakte of een onofficiƫle trouwakte die zij kunnen ondertekenen. overleg met de ambtenaar van de burgelijke stand en vertel wat je plan is, en in de meeste gevallen zal de ambtenaar het helemaal niet erg vinden dat er naast het officiƫle document een symbolisch document getekend word.

Zo kun je je kinderen of jongere broer/zus toch de eervolle taak als getuige geven!

Hoe vraag je jouw getuigen voor het huwelijk?:

Nu jullie weten wie de getuigen word staat er nog maar 1 ding te doen, en dat is je getuigen vragen om getuigen te zijn. Maar hoe ga je dit doen? Er is geen regel voor het enige wat wij kunnen adviseren is dat je er een persoonlijk iets van maakt, denk bijvoorbeeld aan een leuke cadeau met daar op de tekst: '' wil je mijn getuige zijn?'' Je kan het zo origineel maken als je zelf wilt.