Hoeveel kosten bruidstaarten?

bruidstaart
― In dit artikel ―

Hoewel we zien dat er steeds meer alternatieven komen op de traditionele bruidstaart, zie je op de meeste bruiloften nog steeds een prachtige bruidstaart. De taart is tenslotte een absolute huwelijkstraditie! Dat gezegd hebbende, uitzoeken welke taart geschikt is voor jou en je budget is geen gemakkelijke taak. Er zijn namelijk veel factoren die de prijs van de bruidstaart beïnvloeden. Hebben jullie ervoor gekozen een weddingplanner in de arm te nemen? Maak dan ook zeker gebruik van zijn/haar kennis en ervaring. 

Hier een volledig overzicht van alle aspecten die een rol spelen bij de prijsbepaling van de bruidstaart. Dit overzicht kan helpen bepalen welke taart geschikt is voor jullie speciale dag èn passend is bij jullie budget.  

Hoeveel kost de gemiddelde bruidstaart?

Over het algemeen kosten bruidstaarten tussen de €100,- en €500,- euro. Dit is een indicatie en is afhankelijk van verschillende factoren. De prijs van de taart wordt bepaald door de ingewikkeldheid van het ontwerp, de complexiteit van de smaak van de taart, het aantal lagen (hoe meer lagen hoe moeilijker te vervoeren en hoe meer te versieren) en de persoonlijke aflevering op de plaats van bestemming. 

Prijsfactoren van gebak

Hoeveel je bruidstaart gaat kosten, hangt af van verschillende factoren. Hieronder de verschillende factoren die invloed hebben op de uiteindelijke  prijs van je bruidstaart. 

 • Tijd – Hoe meer werkuren, hoe duurder de taart; 
 • Ingrediënten – Exotische ingrediënten of taarten die veganistisch of glutenvrij zijn, kosten meestal meer; 
 • Grootte van de taart en aantal lagen; 
 • Graad van ingewikkeldheid; 
 • Soort glazuur – Fondant is bijvoorbeeld duurder dan botercrème;
 • Leveringskosten;
 • Aanpassingen;
 • Extra´s zoals taartstandaards/toppers (Tip; Deze kun je vaak goedkoper zelf kopen). 

Hoe de kosten van de bruidstaart schatten

Om de kosten van bruidstaarten in te kunnen schatten, moet je eerst uitrekenen aan hoeveel mensen je een stukje zult serveren. Als je een zittend diner met een dessert hebt en de bruidstaart het dessert is dat je gaat serveren, dan heb je voor elke gast een stuk nodig. Doe je echter een desserttafel, dan mag je ervan uitgaan dat niet elke gast een stukje taart zal pakken en zul je dus minder taart nodig hebben.

Bij de meeste bruidstaarten wordt een prijs per persoon aangehouden, gemiddeld ligt deze prijs rond de €7,-. per gast. Wanneer je deze prijs vermenigvuldigd met het aantal gasten, heb je al een redelijke schatting van de uiteindelijke prijs van de taart. 

Goed om rekening mee te houden is dat hoe specialer de taart is, hoe duurder de taart zal zijn. Je kunt hierbij denken aan ingewikkelde vormen, bijzondere bloemen of fondant glazuur. Al deze factoren drijven de prijs  van de bruidstaart flink op omdat het meer werkuren kost en duurdere materialen en/of ingrediënten vereist.  

Hoe bepaal je de juiste grootte van de bruidstaart 

Om je te helpen de juiste maat bruidstaart voor de grote dag te bepalen, vind je hieronder een handig overzicht van de verschillende portiegroottes voor een klassieke taart met ronde bodem.

 • 15 cm rond: 8-10 porties
 • 20 cm rond: 12-15 porties
 • 22,5 cm rond: 13-16 porties
 • 24 cm rond: 20-23 porties
 • 26 cm rond: 22-26 porties
 • 30 cm rond: 30-32 porties
 • 35 cm rond: 35-40 porties

Wat is inbegrepen en wat is extra

Om te voorkomen dat je voor ongewenste verrassingen komt te staan, is het verstandig om vooraf met je bakker te overleggen wat er precies is inbegrepen in de prijs van de bruidstaart, dit verschilt namelijk per bakker. Over het algemeen zullen onderstaande punten in de prijs van de bruidstaart inbegrepen zijn.

 • Een ontwerpoverleg
 • Een proeverij
 • De bruidstaart (natuurlijk!)
 • Levering
 • Setup

Dingen die mogelijk niet inbegrepen zijn in de prijsopgave,  zijn zaken als een taartstandaard of -display, snijgerei of taarttoppers. Vraag op de trouwlocatie of zij  het taartplateau en snijgerei kunnen leveren, dit scheelt weer in de kosten. 

4 tips om de prijs van je bruidstaart te verlagen

Valt de prijs van je bruidstaart toch hoger uit dan verwacht, kunnen onderstaande tips je helpen de prijs van je bruidstaart te verlagen. 

 1. Serveer halve porties: Een populaire en makkelijke oplossing is het serveren van halve porties, d.w.z. kleinere stukjes taart. Als je bijvoorbeeld 200 gasten moet bedienen, heb je maar een taart nodig voor 100 personen. In praktijk blijkt ook dat veel mensen genoeg hebben aan een klein stukje taart. Op de meeste bruiloften wordt immers genoeg geserveerd en zullen de gasten niks tekort komen. 
 2. Kies botercrème: Kies voor het betaalbaardere botercrème in plaats van fondant. Het zal je meerdere euro´s per stukje schelen.
 3. Vereenvoudig het ontwerp: In plaats van die meerlagige, sculpturale taart met goudfolie die je in gedachten had, ga je voor één of twee etages, en meer eenvoudige smaken zoals chocolade of vanille in plaats van de earl grey met sinaasappel roomkaas.
 4. Maak de taart zelf: Dit zal de goedkoopste manier zijn; bak je eigen bruidstaart! Ben je een beetje een keukenprins(es)? Overweeg deze optie dan ook zeker!  Ook kun je een basistaart bestellen bij je favoriete bakker en er een paar prachtige verse bloemen overheen doen, simpel en prachtig! Bedenk wel dat het zelf maken van je bruidstaart extra stress kan geven in de dagen voorafgaand aan je bruiloft. Vraag jezelf goed af of het aantal bespaarde euro´s die extra stress waard is.

Meer verhalen