De getuigen van jullie huwelijk

Bruilofts getuige
― In dit artikel ―

Zonder getuigen, geen huwelijk. Dat getuigen een ontzettend belangrijke rol op jullie huwelijk vervullen, hoeven wij je niet te vertellen. Maar wat is precies de taak van de getuigen? En wat zijn de voorwaarden om te mogen getuigen? Wij vertellen het je!

Wat is de taak van de getuigen op jullie huwelijk?

De taak van de getuigen op de bruiloft is, middels hun handtekening onder de trouwakte, ervoor zorgen dat jullie huwelijk rechtsgeldig is. Met deze handtekening bevestigen zij dat beide partners hebben ingestemd met het huwelijk. Naast deze relatief korte handeling, hebben de getuigen ook een andere taak gedurende jullie huwelijk: Mochten jullie de trouwakte kwijtraken (de kans is klein, maar het gebeurt!), kunnen de getuigen jullie huwelijk bevestigen.

Hoeveel getuigen kies je voor het huwelijk?

Voor je huwelijk kies je minimaal 2 getuigen en maximaal 4 getuigen, zoals staat voorgeschreven in de Nederlandse wet. Wie deze getuigen worden en hoe je dit aantal getuigen over jou en je aanstaande verdeeld, is helemaal aan jullie. Heb jij bijvoorbeeld 3 getuigen en je partner 1 getuige, dan is dat geen probleem. Maar wil je er beide 1 is dat ook prima. Deze keuze ligt volledig bij jullie.

Let wel op: De getuigen geef je al door aan de gemeente wanneer jullie in ondertrouw gaan. Wacht dus niet te lang met het kiezen van en vragen aan jullie getuigen!

Wat zijn de voorwaarden van het getuigen?

De voorwaarden van het getuigen zijn dat de getuigen meerderjarig zijn en in het bezit zijn van een geldig legitimatiebewijs, waarvan jij een kopie moet kunnen afstaan aan de gemeente wanneer jullie in ondertrouw gaan. That´s it, meer voorwaarden zijn er niet! Familie of geen familie, iedereen mag voor jullie getuigen. Kiezen jullie voor een kleine huwelijksvoltrekking zonder naasten? Dan kan zelfs de gemeente, tegen betaling, 2 getuigen voor jullie regelen.

Waarom naasten kiezen als getuigen?

Vaak kiezen mensen hun naasten als getuigen omdat ze naast de belangrijke wettelijke taak, ook een ontzettend goede steun kunnen zijn tijdens het huwelijk. Je vader of moeder, broer of zus, vriend of vriendin: Wie je kiest is helemaal aan jou. Maar als deze persoon een belangrijke rol in je leven vervult, mag je er vanuit gaan dat hij/zij ook tijdens je bruiloft ieder moment voor je klaar zal staan. Naast het getuigen, kun je je getuigen ook vragen om ceremoniemeester te zijn, een speech te houden of te helpen met het plannen van de bruiloft.

Kleine getuigen

Kinderen op jullie bruiloft? Geeft ze een eervolle taak! Hoewel je minderjarige zoon/dochter/neefje/nichtje helaas geen officiële getuige mag zijn, kan je hem/haar wel aanstellen als kleine getuige. Maak een speciale kindertrouwakte of een onofficiële trouwakte en laat deze door ondertekenen. Zo vervullen ook zij een belangrijke rol op jullie bruiloft!