De ultieme checklist en tijdlijn voor het plannen van een bruiloft

checklist trouwen

Planning & checklist bruiloft

Het aanzoek is gedaan, je hebt volmondig ja gezegd en de ring schittert om je vinger… Gefeliciteerd, jullie zijn verloofd! Nu kan het organiseren van de bruiloft echt beginnen. Maar wáár begin je?! De vele opties en mogelijkheden, keuzes die gemaakt moeten worden en details die je bruiloft net dat beetje extra geven, kunnen op voorhand erg overweldigend lijken. Maar laat je vooral niet afschrikken door dit vooruitzicht! Zolang je voldoende de tijd neemt om jullie perfecte dag te organiseren en hierbij gestructureerd te werk gaat door de maandelijkse checklist te volgen, kom je er vanzelf achter dat het plannen van jullie bruiloft eigenlijk hartstikke leuk is. 

Maandelijkse checklist

Om het plannen van jullie perfecte dag net iets makkelijker te maken, vind je in dit artikel een complete maandelijkse checklist voor het plannen van jullie bruiloft in 12 maanden. Door iedere maand aan een aantal acties te werken, zal het plannen van jullie bruiloft veel overzichtelijker verlopen en is er voldoende ruimte om van elke stap te kunnen genieten!

In de meest ideale situatie is er 9 tot 12 maanden de tijd om de perfecte bruiloft te organiseren, echter is de verlovingstijd van ieder koppel anders.  Mochten jullie al op kortere termijn trouwen, kun je de checklist inkorten door wat extra taken toe te voegen aan de eerdere maanden. 

Kiezen jij en je partner ervoor om in het buitenland te trouwen? Onderstaande checklist kan dan nog steeds gevolgd worden! Houd er wel rekening mee dat jullie mogelijk aan extra voorwaarden moeten voldoen. 

12 maanden tot jullie bruiloft

Bepaal het budget

First things first; voordat er ook maar iets in gang kan worden gezet, moet worden bepaald hoeveel budget jullie hebben voor de bruiloft. Betalen jullie de volledige bruiloft zelf? Of zijn er bijvoorbeeld ouders die een deel van de kosten op zich nemen? Zodra het complete budget bekend is, kunnen jullie starten met het geld toewijzen aan de verschillende kostenposten. Hoeveel wil je ongeveer uitgeven aan een trouwjurk? En aan het pak? Hoeveel mag de locatie kosten? Een klein beetje vooronderzoek kan helpend zijn in het bepalen van de verschillende budgetten. Aangezien het zeer aannemelijk is dat deze budgetten gedurende de voorbereidingen nog iets wijzigen (omdat bijvoorbeeld de locatie duurder uitvalt, maar de jurk goedkoper), is het verstandig om vanaf het begin een gedetailleerde spreadsheet bij te houden. Zodoende kunnen alle uitgaven overzichtelijk worden bijgehouden en kunnen de cijfers gedurende de voorbereidingen  worden aangepast. 

Maak een gastenlijst

Welke gasten gaan jullie speciale dag nog specialer maken? Het is tijd om de gastenlijst voor de bruiloft te gaan maken! Houd bij het opstellen van de gastenlijst rekening met het aantal mensen dat je maximaal wilt/kunt uitnodigen. Hierbij kijk  je naar het budget (hoeveel kan je je veroorloven?) en naar de locatie (voor hoeveel mensen is er ruimte?). Communiceer tijdig met jullie gasten of  kinderen wel of niet welkom zijn op jullie bruiloft. Zodoende voorkom je een mogelijk oppasprobleem.

weddingplanner

Een weddingplanner inhuren

Of jullie een weddingplanner inhuren, hangt uiteraard helemaal af van jullie wensen en budget. Maar als het budget het toelaat – of als jullie gemoedsrust hiervan afhangt – is dit hèt moment om de ´manager´ van jullie bruiloft aan te wijzen. Zorg ervoor dat je iemand kiest die bij jullie past en bij wie jullie een goed gevoel krijgen. Deze persoon zal de komende maanden jullie steun en toeverlaat zijn en jullie zullen intensief met elkaar samenwerken om samen de perfecte bruiloft organiseren. Daarbij kan de weddingplanner veel werk uit handen nemen, waardoor jullie meer ruimte overhouden om te genieten van de voorpret. 

Bepaal het algemene thema

Nu is het tijd dat jullie bepalen welk thema jullie bruiloft krijgt. Dit is een keuze die alleen door jullie tweeën gemaakt kan worden, jullie moeten er namelijk beide achter staan. Wordt de bruiloft casual chic, modern bohemian of compleet iets anders? Waar hechten jullie waarde aan? Wat past bij jullie? Wat vinden jullie belangrijk? Weet ook dat je locatie – meer daarover hieronder – deze keuze zal beïnvloeden. Met het kleurenpalet en de decoratie hoef je je nu nog niet bezig te houden, dit komt pas op een later moment.

Kies de locatie

Oké, je weet met wie je gaat trouwen. Nu is de vraag, waar gaan jullie trouwen? Het kiezen van de locatie is één van de belangrijkste beslissingen die je maakt tijdens het plannen van de bruiloft. De locatie beïnvloedt namelijk veel van de andere keuzes;  zoals het aantal gasten die je uitnodigt, het thema wat jullie aanhouden en welke decoratie er moet komen. De kans is groot dat dit ook één van de grootste kostenposten zal zijn, deze keuze wil je dus weloverwogen maken. Het is daarom verstandig om al je opties grondig te onderzoeken, de top-locaties te bezoeken en uiteindelijk een locatie te kiezen die past bij jullie wensen, het aantal gasten, het thema èn het budget. 

Gooi bij het kiezen van je locatie de voor-en nadelenlijst weg en vertrouw op jullie gevoel. Want jullie gevoel moet goed zijn bij de locatie. 

Kies de cateraar

Tijdens je bruiloft organiseer je het beste (en grootste) etentje van je leven. Maar hoe voorzie je zoveel gasten van een lekkere maaltijd?! Bepaal hoe jullie de catering willen vormgeven en begin met het inhuren van mensen waarvan jullie zeker weten dat ze eten naar jullie smaak maken, of dat nu de interne cateraar van de locatie is of jullie favoriete food truck. Wees niet bang om creatief te zijn met het menu! Als het menu bij jullie past, zullen jullie gasten er gegarandeerd ook van genieten.

11 maanden tot jullie bruiloft 

Kies een kleurenthema en begin na te denken over de aankleding van de locatie 

Het is eindelijk tijd om jullie bruiloft wat meer te visualiseren en ´kleur´ te geven; kies het kleurenpalet en maak een moodboard. Als je moeite hebt om inspiratie op te doen, kijk dan eens rond op Pinterest. Hier vind je tig foto´s van bruiloften. Zie je iets wat past bij jullie? Sla het op en neem dit mee in je moodboard. Geen idee welke richting je op wilt qua (kleuren)thema? Kijk eens rond in je huis of op je sociale media. Welke thema´s vind je hier terug? Het is belangrijk dat het thema past bij jullie en de kans is dan ook groot dat je het (kleuren)thema van jullie bruiloft kan bepalen aan de hand van de inrichting van jullie huis. 

Huur leveranciers in die snel volgeboekt zijn, zoals de fotograaf, band, dj en videograaf

Dit zijn de mensen die jullie avond leuk zullen maken en de herinneringen zullen vastleggen (kortom; belangrijke personen op jullie bijzondere dag). Verdiep je goed in de personen die jullie willen inhuren. Passen ze bij jullie, passen ze bij het thema dat jullie voor ogen hebben voor de bruiloft en vertrouw je deze mensen voldoende? Schroom niet om een afspraak met ze te maken zodat je op voorhand al wat werk van ze kunt zien.
fotograaf bruiloft

10 maanden tot jullie bruiloft 

Ga op zoek naar je perfecte trouwjurk en bijpassende bruidslingerie

Voor veel dames dè meisjesdroom: Het trouwen in een sprookjesachtige trouwjurk. En nu is het zover; de zoektocht naar de perfecte jurk en bijpassende bruidslingerie kan van start gaan! Iedereen ervaart deze zoektocht anders: Waar de één de zoektocht heerlijk vindt, ervaart de ander het juist als stressvol moment. En waar de één 5 jurken past en de perfecte jurk vindt, vindt de ander na 50 jurken gepast te hebben nog niet de perfecte jurk. Belangrijk is dan ook dat jij, als bruid, op je gemak bent tijdens de zoektocht. Zorg dat je omringt bent door mensen die jij vertrouwt (een klein of groter gezelschap; allemaal jouw keuze) en dat je naar een salon gaat die goed voelt. 

Verlovingsfoto’s maken

Strike a pose! Tijd om te oefenen met het voor de camera staan. De meeste trouwfotografen bieden een pakket aan waarin ook de verlovingsfoto´s zijn opgenomen. Een mooie manier om de fotograaf te laten wennen aan jullie èn andersom. Niet helemaal gewend om voor de camera te staan? Hierbij een aantal tips: 

 • Draag kleding waarin je je comfortabel en zelfverzekerd voelt
 • Maak plezier en ga voor de spontane lach
 • Blijf bij jezelf 
 • Vertrouw de fotograaf 

Verdiep je in de uitnodigingen

De huwelijksuitnodiging is de eerste indruk die een gast krijgt van jullie grote dag. Hier wil je dus zeker je uiterste best voor doen met een gepersonaliseerde preview. Voeg één van de foto´s van de verlovingsfotoshoot toe en een goede eerste indruk is gegarandeerd. Want wat is er nou leuker dan een foto van het verliefde echtpaar zelf?! Ga je voor maatwerk en betrek je bijvoorbeeld een grafisch ontwerper bij het ontwerpproces, begin dan nu met het ontwerpen van jullie uitnodiging.  Als je een minder ingewikkelde weg kiest, kun je wachten met ontwerpen tot zes maanden voor de bruiloft. Uitnodigingen worden namelijk slechts zes tot acht weken voor de grote dag verzonden.

9 maanden tot jullie bruiloft

Say ´YES!´ to the dress

Al duurt jullie bruiloft nog even, nu is een goede tijd om definitief ´ja!´ te zeggen tegen dè trouwjurk. Zodoende is er ruim de tijd om de jurk zo aan te passen dat deze perfect past en voorkom je stress. 

Stuur de Save the Dates

Laat iedereen officieel weten waar en wanneer jullie bruiloft gaat plaatsvinden. En onthoud: Iedereen die een save the date krijgt, krijgt een uitnodiging voor de bruiloft.

8 maanden tot jullie bruiloft

Bedenk welke trouwgeschenken jullie graag ontvangen 

Jullie gaan trouwen en dat is reden voor een feestje! En bij een feestje horen uiteraard cadeaus. Om het de gasten net iets makkelijker te maken èn om te voorkomen dat je straks wordt opgezadeld met allerlei cadeaus waar jullie niets aan hebben, kan het verstandig zijn om te bedenken welke geschenken jullie van jullie gasten willen ontvangen. Zijn jullie fanatieke spelletjes spelers? Vraag om spellen! Hebben jullie net een huis gekocht of zijn jullie van plan op wereldreis te gaan? Dan is een financiële bijdrage mogelijk passender. Maak een (online) lijst met jullie wensen en deel deze met alle gasten. 

Ga op zoek naar de juiste bloemist

Net zoals de andere leveranciers die je inhuurt, wil je ook met je bloemist een goede klik hebben. Jullie moeten er vertrouwen in hebben dat deze persoon jullie wensen begrijpt en hier op een juiste manier mee aan de slag gaat. Om de geschikte bloemist te vinden, raden we aan om vrienden te polsen voor aanbevelingen en/of je weddingplanner te vragen wie hij/zij in de buurt kan aanbevelen. Het is belangrijk dat jullie iemand vinden die past bij jullie visie èn budget, zodat deze persoon een prachtig bruidsboeket (en eventuele andere decoratie) voor jullie zal samenstellen.

7 maanden tot jullie bruiloft

Reserveer hotelkamers voor de gasten

Vindt de bruiloft plaats in (of in de buurt van) een hotel en hebben gasten aangegeven daar graag te willen overnachten, zorg dan dat de kamers tijdig worden gereserveerd. Wie weet lukt het om de kamers tegen een gereduceerd tarief vast te leggen. De gasten zullen jullie dankbaar zijn!

Een trouwambtenaar inhuren

De trouwambtenaar zal jullie huwelijk officieel voltrekken, een hele belangrijke taak! Ook is de trouwambtenaar de persoon die de toespraak voorafgaand aan het ja-woord zal houden. Uiteraard wil je dat deze persoon een leuke, persoonlijke toespraak houdt. Eentje waarmee jullie èn de gasten goed vermaakt worden. Het is dus zeker de moeite waard om na te denken wie jullie trouwambtenaar gaat worden. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk dat één van jullie bekenden voor één dag worden aangewezen als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS). Deze bekende kan jullie huwelijk voltrekken, hoe bijzonder is dat?!

hotel bruiloft

6 maanden tot jullie bruiloft

Ga in ondertrouw

Tegenwoordig is het bij alle Nederlandse gemeenten mogelijk de ondertrouw online in te dienen. Let wel op: Om de aanvraag van de ondertrouw digitaal in te kunnen dienen, moeten beide partners staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) en beschikken over een geldige DigiD. Spreekt een digitale aanvraag je niet aan of voldoe je niet aan bovengenoemde voorwaarden om de aanvraag digitaal in te dienen, omdat je bijvoorbeeld trouwt met een buitenlandse partner, dan is het nog steeds mogelijk om de ondertrouw aan te vragen via het loket van de gemeente. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de gemeente. 

Stel het indienen van de aanvraag niet te lang uit, de aanvraag moet namelijk minimaal 2 weken (en in sommige gemeenten zelfs 6 weken) voordat het huwelijk plaatsvindt bij de gemeente ingediend worden. Ook is het van belang de aanvraag niet te vroeg in te dienen, de huwelijksaangifte blijft namelijk maar 1 jaar geldig!

Om in ondertrouw te gaan, is ieder geval een geldig identiteitsbewijs van beide partners en van alle getuigen nodig. Verder verschilt het per persoon en per gemeente welke documenten ingediend moeten worden. Check daarom altijd de website van de gemeente waarbij jullie in ondertrouw gaan op welke documenten je moet aanleveren.

ondertrouw

5 maanden tot jullie bruiloft

Boek jullie vervoer van de grote dag

Wat wordt jullie vervoer tijdens de trouwdag? Gaan jullie voor jullie eigen auto? De mooie sportauto van de buurman? Of toch voor een Ferrari? Het is tijd om, indien gewenst, deze keuze vast te leggen. 

Boek de huwelijksreis

Willen jullie (een deel van) de wittebroodsweken graag doorbrengen op een tropisch eiland, in de bergen of in de sneeuw? Dan kan het verstandig zijn je alvast te gaan verdiepen in de mogelijkheden. Hoeveel ruimte is er nog in jullie budget? En wanneer willen jullie op huwelijksreis gaan? Dit wordt de eerste vakantie als getrouwd stel en zal daarom extra bijzonder zijn. Maak er een onvergetelijke vakantie van! 

Het trouwpak van de bruidegom kopen of huren

Stap één bij het kiezen van het trouwpak van de bruidegom is bepalen of je het pak gaat huren of kopen. Vervolgens is het goed om je af te vragen welk pak past bij de formaliteit van de bruiloft.  Bij de keuze van het trouwpak moet je letten op pasvorm en functie. Een goed gemaakte outfit is flatterend, maar biedt de bruidegom ook de mogelijkheid om tijdens het bruiloftsfeest alle gênante danspasjes te laten zien zonder bang te hoeven zijn dat de naden scheuren.

bruiloft kleding

4 maanden tot jullie bruiloft

Doe de laatste proeverij met de cateraar

Het is tijd om de mogelijke gerechten op jullie menu te gaan proeven. Als je bang bent dat jullie niet volledig objectief kunnen proeven vanwege het ´Het komt nu wel echt heel dichtbij-gevoel´, neem dan je weddingplanner mee. Hij/zij heeft waarschijnlijk al tientallen proeverijen bijgewoond en zal je objectieve proever zijn. Ook een kritische vriend kan helpend zijn bij het proeven, want als hij/zij de gerechtjes goedkeurt; dan moèt de rest van het gezelschap toch ook enthousiast zijn?! 

Kies de bruidstaart

En dan nu de ´lekkerste´ taak: Het samenstellen van de bruidstaart! Gaan jullie voor een simpele, elegante taart of willen jullie toch liever de ´over de top´-taart? Op Pinterest vind je voldoende inspiratie. Sla de afbeeldingen op waar jullie enthousiast van worden en neem deze mee naar de bakker, zodoende krijgt hij/zij een goed beeld van jullie wensen. De smaak van de taart kunnen je natuurlijk het allerbeste bepalen door de verschillende opties te proeven. Maak een afspraak bij de bakker voor een complete proeverij. Bij steeds meer bakkers is het mogelijk voorafgaand aan de bruiloft de kleine variant van de bruidstaart te ontvangen. Zodoende zie èn proef je de definitieve bruidstaart al, alleen in de kleine variant. Mocht je na het proeven nog niet tevreden zijn over bepaalde details, kun je dit alsnog tijdig doornemen met de bakker. 

Zoek een gerenommeerde bakker, die aan jullie wensen voldoet, die beschikbaar is op jullie datum en die graag met jullie droomontwerp aan de slag gaat voor een even dromerige prijs

Trouwringen kopen

Het is tijd om de ringen uit te zoeken die jullie aan elkaars vinger mogen schuiven na het ´ja-woord´! Kies beide een ring die 100% bij je past, je zult de ring immers de rest van je leven lang dragen.

Haar en make-up uitproberen

Om te voorkomen dat je op de trouwdag nog moet uitzoeken hoe je je haar en make-up wilt, is het verstandig om voor de tijd al eens geëxperimenteerd te hebben met kapsels en make-up. Laat de stylisten (of dit nou professionals zijn of een naaste) langskomen en neem de tijd om uit te zoeken wat bij jouw past. Kijk eventueel oude foto´s van jezelf terug om te zien wat je leuk vindt of doe inspiratie op via Pinterest. Tevreden met het resultaat? Maak foto´s en schrijf precies op hoe jullie tot dit resultaat zijn gekomen. Op de trouwdag wil je je hier geen zorgen meer over hoeven maken.

trouwringen

3 maanden tot jullie bruiloft

Bestel de uitnodigingen 

Er zijn een paar belangrijke aandachtspunten als het gaat om het bestellen van je huwelijksuitnodigingen: Bestel er genoeg, zorg dat ze op tijd worden verzonden naar de genodigden, zet een systeem op voor het registreren van RSVP-antwoorden (= répondez s’il vous plaît, een vraag aan de gasten om te antwoorden op de uitnodiging) en bevestig alle adressen en de spelling. Maar wat het ontwerp en de formulering betreft, zijn de opties eindeloos. Een beetje advies nodig voor het juiste ontwerp? Blijf jezelf eraan herinneren dat het thema van de uitnodigingen moet passen bij de sfeer van jullie bruiloft èn bij jullie als koppel.

Stel het menu samen

Na een geslaagde proeverij heb jullie nu een goed idee van de stijl en het aanbod van de cateraar. Nu kunnen jullie de laatste hand leggen aan het menu. Hebben jullie de voor-, hoofd-, na- en bijgerechten zelf tot in detail uitgekozen of heeft de chef-kok meer de vrije hand gekregen in het opstellen van het menu van jullie grote dag?  Hoe dan ook, nu is het moment om de goedkeuring te geven aan het complete menu dat past bij jullie budget, smaak en planning.

Brainstorm gasten geschenkjes 

Je hoeft de gasten geen klein geschenkje te geven, maar leuk is het wel!  Een klein bedankje omdat ze aanwezig waren op jullie dag, zal hoe dan ook goed ontvangen worden. Kies je ervoor de gasten middels een klein geschenkje te bedanken, bedenk dan nu waarmee je ze wilt bedanken en bestel de geschenkjes. 

Boek een photobooth

Photobooths zijn niet meer weg te denken bij feesten en partijen. Lijkt het jullie ook leuk een photobooth op jullie bruiloft te hebben, boek er dan nu één. 

Schrijf de geloften

Hebben jullie ervoor gekozen jullie eigen geloften te schrijven? Ontzettend leuk, romantisch en persoonlijk! Hoewel je waarschijnlijk regelmatig tegen elkaar zegt hoe gek jullie op elkaar zijn, is het op papier zetten van deze woorden toch iets ingewikkelder. Begin daarom op tijd met het schrijven van de geloften. Zet eerst losse woorden of steekzinnen op papier die je graag mee wilt nemen in de gelofte en maak hier vervolgens een mooi verhaal van. Houd altijd voor ogen: Het is een persoonlijke tekst, dus hierin kun je geen fouten maken! 

Begin met het maken van doe-het-zelf artikelen

Het is altijd leuk om zelf aan de slag te gaan met bijvoorbeeld de decoratie van de bruiloft. Ga lekker knutselen – en maak het gezellig met goede vrienden, goede muziek, lekker eten, en neem regelmatig een goede pauze.

2 maanden tot jullie bruiloft 

Verstuur de huwelijksuitnodigingen

Het moeilijkste deel hebben jullie al gedaan, namelijk het selectie- en ontwerpproces. Nu is het alleen maar een kwestie van afdrukken en versturen. 

Eerste passessie jurk  

Nadat je de bruidsjurk hebt gekozen, moesten er natuurlijk nog wat aanpassingen plaatsvinden. De eerste passessie van de jurk vindt plaats tussen de twee en drie maanden na bestelling en de tweede passessie zo’n zes weken voor de bruiloft. 

Alle kleine artikelen kopen

Veel locaties zullen, samen met de bloemisten, de ruimtes waarin de ceremonie en het feest plaatsvinden voorzien van versiering. Echter zijn er ook ´kleine artikelen’ die je prima zelf kunt aanschaffen, zoals het gastenboek, een welkomstbord, accessoires voor de bruidsjonkers, accessoires voor de bloemenmeisjes, een leuke kledinghanger voor de jurk en een kousenband. Deze artikelen hoeven niet duur te zijn, en zijn bij veel winkels te vinden. Tijd om de winkels in de duiken en op zoek te gaan naar de artikelen die jullie dag nèt dat beetje extra gaan geven.

1 maand tot jullie bruiloft

De gasten geschenkjes klaarmaken

Heb je ervoor gekozen de gasten als dank een klein geschenkje te geven en zijn de bestelde geschenken inmiddels binnengekomen? Dan is het nu tijd om ze ´uitdeel-klaar´ te maken.  Maak het jezelf niet te moeilijk: Pak ze in in een mooi folie, knoop er een strik omheen en de geschenkjes zijn klaar om uitgedeeld te worden! 

Betaal de leveranciers volledig

Om te voorkomen dat je vlak voor je trouwdag nog wordt bestookt door een leverancier die achter zijn geld aanzit, is het verstandig om nu de leveranciers volledig te betalen. Als er leveranciers zijn die de dag zelf contant betaald moeten worden, geef deze taak dan uit handen aan een naaste die je vertrouwt. Geef deze persoon een envelop met het juiste bedrag en vertel aan wie en wanneer de envelop gegeven mag worden. 

Maak een laatste wandeling door de locatie

Maak van tevoren een lijst met vragen en neem de weddingplanner of een goede vriend of familielid mee om alles wat je vergeet aan te kaarten. 

Loop je trouwschoenen in

Loop door de gangen, dans in de keuken. Doe alles wat in je macht ligt om pijnlijke blaren op je huwelijksdag te voorkomen.

Laat je verrassen door een vrijgezellenfeest

Waarschijnlijk heb je hier zelf geen invloed op omdat dit door vrienden en/of familie wordt georganiseerd, maar de kans is groot dat je deze maand verrast zult worden met een vrijgezellenfeest. Geniet volop van je laatste feestje als vrijgezel!

trouwschoenen

Laatste week

Gefeliciteerd! Jullie hebben het tot de laatste week van jullie huwelijksplanning geschopt. Diep ademhalen nu, het meeste werk is gedaan! Het enige wat nu nog rest zijn de kleine details. De komende week :

 • Ga je naar de kapper; 
 • Laat je je wenkbrauwen doen;
 • Neem je een manicure/pedicure;
 • Heb je de laatste pasbeurt van de jurk (neem een vriend(in) of bruidsmeisje mee zodat hij/zij ziet hoe je de jurk aantrekt en op een juiste manier vast knoopt). 
 • Gaan jullie direct na de bruiloft op huwelijksreis? Pak dan je koffers! (vergeet jullie paspoorten niet) en bevestig de reisarrangementen;
 • Maak je verlovingsring schoon zodat ook deze glinstert op de bruiloft;  
 • Geef het definitieve aantal gasten aan bij de locatie en cateraar;  
 • Oefen je geloften hardop

De avond voor en de dag van de bruiloft

De grote dag is eindelijk aangebroken. Al je zorgvuldige voorbereidingen en creatieve plannen zijn uitgekomen. Nu is het tijd om van jullie bijzondere dag te gaan genieten! Nog een aantal tips voorafgaand aan de bruiloft: 

De avond voor de bruiloft:

 • Eet een gezonde maaltijd;
 • Pak een clutch of een kleine tas met persoonlijke spullen;
 • Drink voldoende water;
 • Zorg voor een goede nachtrust;
 • Zet alle dozen, koffers, tassen en overlevingspakketten die mee moeten naar de ceremonie of receptie in de auto. 

De ochtend van de bruiloft:

 • Eet een goed ontbijt;
 • Drink nog meer water;
 • Haal je jurk en sluier vroeg uit de tas en laat iemand ze stomen als dat nodig is;
 • Leg alle voorwerpen (ringen, uitnodigingen, enz.) klaar die je door de fotograaf wilt laten vastleggen;
 • GENIET!
genieten bruiloft feest

Meer verhalen